patriotichnaprograma.blogspot.com

patriotichnaprograma.blogspot.com

неделя, 28 февруари 2016 г.

Мартеници за българчетата в Брюксел изпратиха деца от Врачанско

Хлапета от врачанските села Паволче и Челопек изпратиха мартеници за българските деца в Брюксел. Те сами са усукали бял и червен конец в къщата-музей "Баба Илийца" в Челопек, която за целта се превърна в работилница на Баба Марта. Само естествени материали са използвани, каза ръководителят на Мемориален комплекс "Ботев път"-Враца Росица Кузманова: "Стараехме се мартениците да приличат на тези, които са правили нашите предци. Само от вълна ги направихме и тук-таме със сини камъчета или зелен конец, за да има закачка в мартеницата."
Недка Димитрова от Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца пък посочи, че инициативата е част от програмата за патриотично възпитание на Община Враца, съвместно с МК „Ботев път“. „Демонстрирани бяха различни техники за изработването на традиционния български символ за здраве, а децата показаха своите творчески заложби, въображение и умение в направата на мартенички“, коментира Недка Димитрова. По време на мартенската работилница децата се запознаха и с историята на мартеницата, със символиката на червения и белия конец, както и с традициите, свързани с Баба Марта.
40 български деца от Българското училище „Пейо Яворов“ в Брюксел ще се закичат с мартеници, изработени от техни връстници от Врачанско. Пратката ще стигне до тях със съдействието на народния представител Красимир Богданов и българския евродепутат Ангел Джамбазки.
Освен традиционните пожелания за здраве и щастие, мартениците ще носят и посланието българските деца да не забравят България и да я обичат, защото тя е тяхната родина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар