patriotichnaprograma.blogspot.com

patriotichnaprograma.blogspot.com

петък, 24 юни 2016 г.

Патриотичната програма - пазител на българските обичаи и традиции

В тазгодишното издание на Програмата за патриотично възпитание, повече от 100 деца се обучаваха в дейности, свързани с обредно-празничната система на врачанския край.
Под вещото ръководство на Недка Димитрова – завеждащ отдел „Етнография“ в Регионален исторически музей Враца и уредникът Йоана Нанкова, ученици от селата Паволче и Челопек, НУ „Софроний Врачански” гр. Враца, както и деца от ЦДГ „Вълшебница”, взеха участие в направление „Етнография. Те изработваха мартеници от природни материали, боядисваха Великденски яйца” и усвоиха различни техники на изготвяне на  традиционни обредни хлябове. Част от събитията се проведоха в неповторимата атмосфера на къщата „Баба Илийца“ в с. Челопек.
Като част от патриотичното възпитание на децата беше и  освещаването паметника на Ботевите четници на връх Милин камък, организирано от Мемориален комплекс „Ботев път“ с директор г-жа Росица Кузманова. В събитието се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев” с. Баница.
В понеделник – 27 юни от 10.00ч, в Голямата зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ към РИМ - Враца ще се проведе заключителното събитие от Патриотичната програма за 2016г. Ще бъдат отчетени извършените през годината дейности и участниците ще получат грамотите си за завършен курс по патриотично възпитание.










Няма коментари:

Публикуване на коментар