patriotichnaprograma.blogspot.com

patriotichnaprograma.blogspot.com

сряда, 31 май 2017 г.

Откриха изложбата „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“








Уникална изложба на тема „Светът за българския воин“ беше открита в Регионален исторически музей – Враца. Тя е част от Програмата за патриотично възпитание и от официалната програма на „Ботеви дни 2017“ и беше организирана по инициатива на народният представител Красимир Богданов.
„Авторът Димитър Димитров е дългогодишен журналист в българската секция на ББС – Лондон и в продължение на 25 години е събирал публикации от водещи европейски издания и пасажи от книги на западни кореспонденти, отразявали ключови моменти от българската история. Оригиналните текстове са на английски, френски, немски, италиански и други езици, както и множество илюстрации, които са сканирани, а към тях е приложен преводът на български. Изложбата  „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ се базира на издадените  вече 2 книги от трилогията, като включва и елементи от книга трета, свързани с Освобождението на Македония и Добруджа през Първата световна война. Добавени са и някои илюстрации и текстове невключени в книгите. Огромната част от материалите никога не са публикувани в България. Има и материали свързани с Враца.  Така например по време на Сръбско-българската война „Monde Illustre” изобразява на челната си страница записването на доброволци в града. Няколко години по-късно италиански граф посещава Враца, описва гарнизона и се среща с учили в Торино български офицери“, представи изложбата Богданов.
Според Димитър Димитров европейските печатни издания започват да обръщат по-голямо внимание на Българите около Априлското въстание и последвалата Руско-турска война. „Интересът са засилва след създаването на ново Българско княжество и  нова българска войска. Последвалите събития като Сръбско-българската война, детронирането на княз Александър, избирането на Фердинанд за княз са  сред водещите теми на кореспонденции и анализи в публикации на английски, френски, немски, италиански и други езици.  Всеобщият интерес към България не намалява и в началото на 20 в, когато страната става независима държава и се превръща в ключова военна сила на Изток, и кулмирана  през Балканската война и Първата световна война.
Наистина  е удивително колко пъти събития  свързани с България и българите  са водещи новини на челните страници на реномирани издания като  “Graphic” , “Illustrated  London News“, “L`Illustration”, “Monde Illustre”   . “Illustrirte Zeitung”, “Domenica del Corriere” и други. Също така множество автори на книги и статии запознават своите читатели  с развитието на българската войска, описват, често със суперлативи, качествата на българските войници и офицери, разказват за българските военни успехи и несполуки“, заяви пред присъстващите авторът.
Той подари на директора на РИМ – Враца Георги Ганецовски оригинални страници от френското списание „Le monde illustre“, с илюстрации и текстове за военното дело във Враца в края на XIX век.

Изложбата беше представена за първи път в България на 22 септември 2017г. в Народното събрание, последвано от гостувания в Бургас и Велико Търново. Врачани са привилегировани да бъдат едни от първите, които ще се докосната до ценната информация. Изложбата „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ е експонирана в малката зала на ХГ „Иван Фунев“ в музея и всички желаещи могат да я посетят през следващите дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар