patriotichnaprograma.blogspot.com

patriotichnaprograma.blogspot.com

четвъртък, 12 март 2015 г.

Прожекция на филма „Ботев: От Голгота към Свобода“ в Брюксел



Във връзка с Националния празник на Република България, по съвместна инициатива на директорката на Българското училище „Пейо Яворов“, г-жа Валентина Найденова  и Посолството, в дипломатическото ни представителство се проведе тържество с прожекция на филма „Ботев: От Голгота към Свобода“. Ученици, родители и гости с интерес изгледаха творбата за видния български поет и революционер Христо Ботев.
На събитието  присъстваха Ангел Джамбазки, депутат в Европейския парламент, както и народните представители Красимир Богданов и д-р Султанка Петрова. Всички те, заедно с посланик Веселин Вълканов поднесоха своите приветствия и, подчертавайки важността на възпитанието на младите в родолюбие и познаването на историята на България и на нейните герои.
След приветствията от официалните лица и поздравителния адрес от кмета на гр. Враца, художествено-документалният филм посветен на последните мигове от живота на гениалният поет и революционер Хр. Ботев предизвика интереса на учениците, родителите и учителите от училището в Брюксел. Авторът Искрен Красимиров запозна малчуганите с перипетиите около заснемането на филма и реакциите на зрителите при представянето му в над 50 населени места в България, в гр. Валенсия, Испания и в гр. Босилеград, Република Сърбия. Консултантът Росица Кузманова, изнесе малко известни факти за участието на братята на Ботев и Левски в четата, за 16 годишният най-малък Ботев четник, и за нерадостната съдба на оцелелите бунтовници. Изпълняващият ролята на Ботев Филип Филипов повдигна патриотичното чувство на младите българи, като ги покани да изпълнят заедно националният химн на Република България. „Мила родино“ озвучи сградата на българското посолство в Белгия.
В края на вълнуващата среща, учениците получиха красиви мартеници от гостите, а Красимир Богданов подари национален трибагреник на българското училище в Брюксел с пожеланието да се развява гордо в сърцето на Европа и да напомня на младите българи за родината и достойните нейни синове.

В неформална обстановка, родителите и учителите споделиха проблемите, които стоят пред българската общност в Белгия. Сред тях се отличиха, липсата на достатъчно българска литература в библиотеката на училището и нуждата от методическа подкрепа за провеждане на извънкласни дейности. Народните представители от България потвърдиха предложенията направени от Патриотичния фронт в Закона за образованието, които регламентират статута на българските училища в чужбина. Евродепутатът Джамбазки заяви своята подкрепа за инициативите на местната българска общност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар